Gå til forsiden
MENU

”Lad spillerne løse spillet”

Det var overskriften, da talenttræner i DBU Niels Lawaetz holdt oplæg til Store Trænertræf tidligere i november måned.

taktik.jpeg
AF: Hjalte Christensen

 

Spillerne skal selv lære at løse problemerne på banen. En god sparketeknik er overflødig, hvis man ikke ved, hvor bolden skal sparkes hen. Det er en af hovedpointerne, når Niels Lawaetz taler om, at spillerne så tidligt som muligt skal lære at tænke i problemer og løsninger på banen.

”Tidligere er der blevet fokuseret meget på, at spillerne på de unge årgange skal have nogle færdigheder - det kunne være driblinger eller pasninger. Tankegangen på den nye uddannelse er mere, at spillerne skal finde løsningsmuligheder,” fortæller Niels Lawaetz.

Idéen med at spillerne fra et tidligt tidspunkt selv skal tænke i løsninger på spillet, er noget, der bliver arbejdet fokuseret med i DBU.

””Lad spillerne løse spillet” er ikke et begreb eller et sprogbrug, jeg tager ud af den blå luft. Det er en forlængelse af noget af det, der i forvejen bliver arbejdet med på de nye C-uddannelser,” siger han.

Det er selvfølgelig ikke lige til at få spillerne til at forstå og løse det komplekse spil på banen. Det kræver en indsats på træningsbanen.

Tænk det ind i træningen

Spørgsmålet er, hvordan man rent praktisk træner spillerne i at løse spillet, hvordan gør man dem skarpere til forudse spillet og håndtere pressede situationer på banen? Det er lidt mere kompliceret end at lære spillerne at sparke til bolden.

”Det er vigtigt, at spillerne er meget mere i spillet. Det er nemlig i spilsituationerne, at de kan opleve, at de mangler en færdighed. Det behov for at blive bedre er essentielt,” siger Niels Lawaetz.

Spillerne skal altså opleve de pressede situationer. Derefter kan man så evaluere og udvikle på, hvordan man kan løse situationen bedre. Niels Lawaetz understreger også, at det er en generel tankegang, de arbejder med, hvor det er vigtigt, at spillerne selv byder ind med løsninger. De unge spillere kan ikke bare læne sig tilbage og lytte til træneren instruktioner. De skal selv byde ind.  

Seneste nyt fra "Uddannelse"