Gå til forsiden
MENU

Ny uddannelse skal skabe fremtidens fodboldanalytikere

Uanede mængder af data venter på at blive bearbejdet, men specialisterne mangler. Derfor ser en ny uddannelse som fodboldanalytiker dagens lys i januar 2020 på forespørgsel fra Superliga-klubberne, som forsøger at udnytte den teknologiske udvikling til deres egen fordel.

Mounir Akhiat 1
AF: Joachim Højer Weichel

Den teknologiske udviklings hastighed over det seneste årti har givet fodboldklubber et utal af muligheder i jagten på at optimere rammerne omkring spillerne. Specialisterne har gjort deres indtog i sporten. Blandt dem er fodboldanalytikeren, der både spiller en vigtig rolle under træning og kamp, ligesom vedkommende spiller en hovedrolle i evalueringen af den enkelte spillers og holdets præstation.

Klubber som Brøndby IF, FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland har allerede ansat analytikere, som også er begyndt at implementere brugen af data og videoanalyse på de respektive akademier. Med andre ord er fodboldanalytikerne kommet for at blive, da efterspørgslen er stigende.

Det er i lyset af denne udvikling, at det første modul på fodboldanalytiker-uddannelsen udspringer. Ambitionen er, at uddannelsen på sigt kommer til at indeholde flere moduler med hvert sit fokusområde – ligesom Talent ID-kurset, som udbyder modul 2 fra februar 2020.

Herrelandsholdets fodboldanalytiker Mounir Akhiat, der bl.a. tidligere har arbejdet i Brøndby IF, er med til at udvikle kursusmaterialet. Han glæder sig over, at man nu kan imødekomme klubbernes ønske om en uddannelse for fodboldanalytikere. Behovet er opstået, fordi klubberne har data tilgængeligt fra samtlige kampe i 3F Superligaen, hvilket har accelereret behovet for analytikere.

”Vi leder efter personer, som er nysgerrige og vil dygtiggøre sig inden for feltet. Forhåbentlig kan det også være med til at få flere personer til at se nye jobmuligheder inden for fodboldens verden,” fortæller Mounir Akhiat, der i skrivende stund arbejder i døgndrift på at klæde Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson bedst muligt på forud for de vigtige EM-kvalifikationskampe på udebane mod Gibraltar og Georgien.

Hans fornemmeste opgave er at forberede landstrænerteamet på, hvad de kan forvente af deres kommende modstandere. I kampens hede skal hans analytiske blik hjælpe med at kvalificere trænernes beslutninger. Det handler dog om at finde en balancegang. Og den kan variere fra kamp til kamp afhængig af, hvilken situation holdet står i.

”Læren i det er, at vi skal være rigtig dygtige til at kommunikere, så vi ikke forstyrrer hinanden. Jeg skal ikke forstyrre Jon i at se fodbold og diskutere beslutninger med Åge, ligesom han heller ikke skal forstyrre mig i at arbejde under kampene,” forklarer Herrelandsholdets analytiker om sit arbejde under kampene i et interview med TV2 Sport fra 2018.

”Jeg føler mig overbevist om, at det både på den korte og den lange bane kommer til at give et løft til dansk fodbold. Vi har alverdens data tilgængelige, vi skal bare blive bedre til at gøre brug af dem,” siger Mounir Akhiat, der glæder sig over, at man fra forbundets side forsøger at holde trit med udviklingen i international fodbold med oprettelsen af den nye uddannelse.

Kurset giver 21 point til refreshment på alle trænerlicenser. Det er allerede nu muligt at søge om deltagelse på kurset. Du kan læse mere om uddannelsens indhold her.

Seneste nyt fra "Uddannelse"